Usein kysytyt kysymykset

Täyden palvelun periaate

Jos sinulla on fyysisiä rajoitteita tai olet liian kiireinen, ei hätää! Me pinoamme myös puut ja kannamme ne tarvittaessa liiteriin saakka.

Pilkesilmä toimittaa polttopuut täyden palvelun periaatteella.

Mistä tietää, että puu on tarpeeksi kuiva poltettavaksi?

Yksinkertainen keino kokeilla onko puu kuivaa polttamista varten, on lyödä kahta halkoa vastakkain. Jos ääni on kirkas kilahdus, puu on kuivaa. Jos ääni on matala tussahdus, olisi parasta antaa puun vielä kuivua huoneenlämmössä ennen sen polttamista.

Milloin tilaamani puut toimitetaan?

Toimitamme tuotteen 30 päivän sisällä tilauksesta.

Toimitamme tilaamasi polttopuut kuorma-autolla suursäkeissä suoraan pihallesi. Voit myös tilata suuremman määrän puuta, joka voidaan kipata pihalle pinoamista varten.

Miksi Pilkesilmä myy kuivaa ja puolikuivaa puuta?

Voimme tarjota tällä toimintatavalla asiakkaalle takuuhinnan juuri tällä hetkellä.

Kun toimitamme tuoretta, talvella kaadettua puuta jo talvella/keväällä asiakkaalle, päätyy talvella kaadettu puu (jossa vesipitoisuus on pienempi kuin kesällä) asiakkaan pihalle kuivumaan.

Toisaalta asiakas saa heti varmuuden siihen, että tulevan talven polttopuut toimitetaan jo valmiiksi. Asiakas voi ratkaista puun kuivumiseen liittyvän ongelma haluamallaan tavalla.

Tilatut puut voi säilyttää ulkona suursäkissä. Säkki on varustettu kannella, joka estää sadeveden pääsyn säkin sisään. Säkki on huokoinen ja vettä hylkivä keinokangas, jonka läpi ilma kuitenkin pääsee kiertämään.

Säkin voi säilyttää joko varjossa tai suoraan auringon paisteessa kevään ja kesän yli.

Toisaalta, kun asiakas tilaa puun jo talvella, hän saa osittaisen suojan puuraaka-aineen hinnan kallistuessa. Nykyisessä taloustilanteessa kustannukset ja korot nousevat poikkeuksellisen jyrkästi.

Puut voi kuivata myös halkoliiterissä, kunhan sen ilmanvaihto on riittävän hyvin
järjestetty.

Monet polttopuuta ympärivuoden myyvät yritykset turvautuvat polttopuun koneellisen kuivaukseen. Tämä on mielestämme tarpeetonta ja jossain määrin myös turhaa. Ei ole kestävää polttaa puuta joka tuottaa lämpöä, jolla poltettavaksi tarkoitettua puuta
kuivataan.

Meidän mielestämme ekologisempi lähtökohta on kuivata ensi talven polttopuut asiakkaan pihalla ja hyödyntää uusiutuvaa energiaa kuten tuulta ja aurinkoa.

Tietoa puun poltosta

Kotimainen, läheltä puun lopullista hyödyntämispaikkaa korjattu puu on ekologinen ja
käytännössä hiilineutraali polttoaine. Vaikka puunpoltossa syntyy hiilidioksidipäästöjä.

Meillä Suomessa yleensä, tilanne on se, että metsä tai puu kasvaa takaisin. Oli sitten
kyse pihapuusta, puistopuusta tai metsästä.

Pohjoismaissa ei esiinny troppisten metsien ylikäyttöön liittyviä metsäkatoja, mutta
esimerkiksi laajat metsäpalot saattavat kuivina vuosina vaikuttaa merkittävästikin
metsien hiilinieluihin ja niiden tasoon.

Miksi sekapuu?

Sekapuu valmistetaan tyypillisesti sellaisista puulajeista, jotka eivät laatunsa, kokonsa tai määränsä vuoksi sovellu metsä- ja paperiteollisuuden prosesseihin. Syynä voi olla myös se, että metsänhoidollisessa toimenpiteessä kerätään hyvin pieniä määriä sekalaisia puulajeja, joiden kuljettaminen vajaina kuormina teollisuuteen ei ole järkevää.

Esimerkiksi talousmetsien harvennuksissa pienikokoista rankaa ja sekalaisia puulajeja
poistetaan monokulttuuriin perustuvasta metsästä.

Tavoitteena on kasvattaa esimerkiksi puhtaita kuusikoita, männiköitä tai koivikoita. Silloin jäljelle jäävien puiden olosuhteiden optimoiseksi ne puulajit poistetaan, joilla ei ole yhtä suurta taloudellista arvoa. Tämä toimenpide parantaa jäljelle jäävien puiden käytettävissä olevien ravinteiden, valon, käytettävissä olevien veden ja kasvun edellytyksiä.

Kuljetusmatkojen ja kuljetuksen aiheuttamien päästöjen minimoiseksi sekapuu on ekologisinta hyödyntää lähellä sen korjuupaikkaa.

Maailmanmarkkinoiden ollessa poikkeustilanteessa koivukuidun hintapaine on erittäin suuri. Venäjän sodan vuoksi raakapuun tuonti on käytännössä loppunut ja samaan aikaan nousevat kustannukset, korot ja energian hinta lisäävät kilpailua koivun saatavuudesta.

Meidän mielestämme on kustannustehokkaampaa ja ekologisempaa hyödyntää myös muita puulajeja, jotka ominaisuuksiltaan soveltuvat erinomaisesti puun pienpolttoon.

Sekametsien maa, monipuolisuus, ekologisuus

Pohjoismaiden metsä kuuluvat hemiboreaaliseen ja boreaaliseen metsävyöhykkeeseen, joissa metsien luonnollinen sukkessio eli kiertokulku alkaa metsäpalosta.

Ilman metsäpalojen torjuntaa metsät palaisivat säännöllisen epäsäännöllisesti. Paloaukealle ilmestyy yleensä ensimmäisenä lehtipuut, joiden tuottama lehtibiomassa alkaa muodostamaan kariketta.

Metsän kasvun jatkuessa havupuut löytävät tiensä samalle aukealle. Riippuen maaperästä ja sen kosteudesta jalansijaa valtaa joko kuusi tai mänty.

Ilman metsänhoidollisia toimenpiteitä pohjoismaissa suurin osa metsistä olisi sekametsiä eikä yhden puulajin kasvatukseen perustuvia monokulttuureja kuten puhtaita kuusikoita, männiköitä tai koivikoita.

Koivun myytti

Ajatus siitä, että koivu on paras mahdollinen puulaji lämmityksessä, on osittain myytti. On totta, että kuivalla koivulla on paras lämpöarvo, kun verrataan yksittäisiä puulajeja.

Toisaalta on syytä huomata, että männyn, kuusen, lepän ja haavan lämpöarvo per pino kuutiometri (pm3) ei ole merkittävästi koivua pienempi.

Puulajia keskeisempää onko se, millainen uuniin päätyvän pilkkeen kosteusprosentti on.
Suositus on, että puuta, jonka kosteusprosentti on suurempi kuin 20%, ei poltettaisi lainkaan. Syynä on se, että suurin osa palamisen tuottamasta energiasta kuluu kostean puun kuivaamiseen, jolloin vesihöyry poistuu piipusta eikä polttoaine lämmitä takkaa tai kiuasta tehokkaasti.

Kostean puun polttaminen aiheuttaa myös merkittävästi enemmän pienhiukkaspäästöjä, kuin kuivan erityisesti omakotitaloalueilla, ja ne ovat haitallisia sinun ja naapurisi terveydelle.